Drikke til maten

Til et skikkelig måltid gourmet mat hører det alltid god drikke. Men hva er god drikke og ikke minst – hva er god drikke til alle disse forskjellige rettene? Noen sverger til et glass vin eller to til slike retter, noen sverger til øl, noen til vann drikker av forskjellige slag og noen mineralvann eller brus.

Allerede med de linjene over her har jo jeg nevnt mange forskjellige sorter og slag. Valget er allerede vanskelig!

Vin til maten

Skal det være rødt eller skal det være hvitt i glasset til denne maten tro? Slik er det mange som sitter og lurer. Men det er mange som har blitt bedre og bedre på dette, samt at mange av «spesialistene» har blitt meget gode på å informere om slike detaljer. Og ikke minst komme med konkrete anbefalinger der det er mulig.

Er man i Norge må man jo være på en restaurant hvor det finnes bevilgning for å selge vin og alkohol. Er man derimot i utlandet så er det vel knapt en restaurant som ikke selger vin og annen kald alkohol holdig drikke til maten.

God vin gjør maten god og god mat gjør vinen god i mange tilfeller. Finner du en vin du liker godt passer den sannsynligvis bra til din favoritt mat også. Men noen røde viner kan også «drepe» god mat. Hvite viner som er gode er enda safere å drikke til god mat.

Unngå motsetninger

Har du en tung og fyldig rødvin som din favorittvin, så tviler jeg sterkt på om det er særlig god til en lett deilig salat. Det blir som ei mus skal tilfredsstille en flodhest eller motsatt. Det vil sjelden eller aldri lykkes. Fyldig vin til fyldig mat – mindre fyldig vin til lettere mat.

Noen feller skal man dog passe seg for om maten innehar meget sterk eller meget fyldige ingredienser som sterk sennep, chili, eddik eller motsatt med alt for mye sødme. Går du i en slik «felle» kan du oppleve at din føre dette gode vin snur helt rundt og blir trå og tung og drikke for deg.

Sjekk ingredienser

Tilberedingen av maten er viktig bestandig. Men klarer du å sjekke ut aromaene som er i maten og finne en vin som innehar noen av de samme aromaene – ja da har du sannsynligvis funnet en god sammensetning av mat og vin.

Mer enn bare vin

Det er også mange som ikke drikker vin til mat. Noen vil gjerne ha en øl uansett hvilken type mat det er. Men det er igjen mange typer øl som også endrer seg med smak og aroma etter hvert som den drikkes sammen med forskjellig mat.

Vann er det noen som alltid vil drikke også. I dag finnes det vann i mange varianter. Kildevann, boblevann, vann med smak av mange arter – eller bare helt vanlig springvann finnes også fortsatt.

Og til sist må jeg ikke glemme de som alltid skal ha cola eller solo til maten. Eller kanskje et glass juice.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder