Endring av smaksopplevelsen underveis

Det er fullt mulig å endre en smaksopplevelse mellom mat og vin. De fleste som drikker vin kjenner til at det er stor forskjell i smaken mellom forskjellige viner. Men var du (om du er en av vin drikkerne da) at det finnes mat og krydder som kan sette smaksopplevelsen sterkt tilbake eller kan også fremheve smaksopplevelsen mye.

Slik endrer maten vinen

Dersom du er kyndig på dette vil matopplevelsene dine fremover med vin endre seg til det bedre.

Mat som er salt forandrer vinopplevelsen din mer mot det fruktige og søtere men mindre frisk. Men det må ikke overdrives for da kan det slå totalt ut motsatt vei og sette en demper på smaken av vinen.

Syrlig mat har i utgangspunktet og samme effekten på din vin som salt mat har. Vinen ble mer fruktig i smaken og søtere, men virker mindre frisk. Er maten overdrevet syrlig kan det dempe fruktigheten i drikken.

Er maten du spiser veldig søt, kan det medføre at vinen din blir friskere i smaken. Men den blir mindre søt og fruktig i smaken.

Umami

Umami rik mat kan også være med på å endre smaksopplevelsen din i vinen. Hva i all verden er Umami rik mat?

Enkelt forklart så oppstår Umami smaken i maten når maten eller proteinene i maten usettes for en form for behandling og spalting oppstår. Da frigjøres det som heter aminosyrer og Umami smaken oppstår i maten. Det kan være snakk om behandling som koking til tørking eller en blanding av flere typer behandlinger. Hoved-amino syren som frigjøres heter glutamat og er hovedansvarlig for umami-smaken.

Fet mat spiller også inn i smaksopplevelsen av din vin når mat og vin settes sammen. Fet mat minsker friskheten og fruktigheten i maten og kan i noen grad gjøre din vin mindre snerpende

For de som spiser sterk mat så vil det skje at de vil kjenne en ekstra frisk vin. Men mer snerpende og mindre søt og fruktig. Sterk mat alene er jo veldig fremtredende og setter allerede stor smaks spor etter seg.

Det er spesielt kjøtt-proteiner fra kjøttgryter, kraftbaserte sauser og skank som gjør viner mindre snerpende.

Sauser som er fete er det som er lagd md fløte og smør. Røyket laks er et godt eksempel på fet fisk hvor fett fra maten legger seg i munnhulen og når du drikker din vin så skjer denne omdannelsen i en eller annen retning – alt etter hva du har spist og hvilken vin du drikker.

Bitre råvarer trenger du sjelden å ta hensyn til, da bitterheten som regel allerede er dempet i retten.

Ny kunnskap?

Dette var mengder med ny kunnskap for meg når jeg første gangen fikk vite om dette. Men det har vært en god kunnskap å ta med seg. Når man er ute på restaurant for å spise og stiller slike spørsmål som er kvalifiserte, da kommer mye kunnskap frem veldig ofte fra servitører også.

Les gjennom dette et par ganger og lær deg variasjonene, og du skal oppleve at dine viner og matopplevelser blir enda større og bedre!

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder