Favorittmat del 2

I denne artikkelen tenkte jeg å skrive litt om hva som er min egen private favoritt mat. Hva er favoritt maten jeg er vant til fra jeg var et lite barn og mor lagde all maten. Og hva er favoritt maten i dag hvor jeg er voksen. Er det de samme favorittene enda eller har ting forandret seg? Som barn ble det sagt at jeg var ganske sær i matveien, mens nå som voksen anser jeg meg selv som meget enkel i matveien.

Barn og mat

Jeg har god forståelse for de voksne som kjemper for at deres barn både skal spise godt og spise sunt. Det er ikke alltid like enkelt. En historie jeg har fått høre i mange år er hvordan mine foreldre fikk meg til å spise fiskekaker. Jeg har aldri i mitt liv vært særlig glad i hverken fisk eller fiskeprodukter. Men trikset mor og far brukte var å fortelle meg at det var kjøttkaker. For det var en av mine absolutte favoritter. Mors hjemmelagde kjøttkaker var bare herlige når de ble servert i skikkelig brun saus og med gode poteter. I mange tilfeller fløt jo tallerken nesten over av saus før potetene ble knust og tok til seg deler av sausen.

I tillegg til å ikke være særlig begeistret for fisk så var jeg heller ikke særlig begeistret for alle kjøttretter. Spesielt dersom kjøttet hadde noe synlig fett så var det nei mat for min del. Men poteter, grønnsaker og saus var en absolutt favoritt i mange år i min ungdom.

Lapskaus

I tillegg til mors kjøttkaker så var skikkelig brun lapskaus en stor favoritt. Men problemet var jo dette med guttungens om ikke var noe glad i kjøtt da! Det løste mor ved å benytte kjøttdeig i sin lapskaus. Så den dag i dag, flere tiår senere, så spiser jeg fortsatt lapskaus med kjøttdeig og jeg lager den også selv på den måten.

I dag i voksen alder har jeg bodd en del sammen med min far – da har det nesten blitt fast rutine på hvordan vår lapskaus skal tilberedes.

Først skal vi ha nakkekoteletter på for eksempel søndag. De skal koke i masse saus slik at det er ganske mye saus til overs til neste dag. Den sausen skal være basisen til lapskausen. Så fylles sausen opp med ingrediensene til lapskaus. Altså stekt kjøttdeig, poteter, gulrøtter, løk, purre, kanskje både litt blomkål bit og brokkoli biter – ja alt av tilgjengelige grønnsaker går i lapskaus gryten.

Mange favoritter

Har jo allerede snakket om min forkjærlighet for mat med saus. Den kjærligheten har fortsatt også i voksen alder. Men det har blitt en del flere varianter etter hvert som man har blitt eldre. Jeg har fått veldig sans for asiatisk mat og kanskje mest thai mat. Jeg elsker nemlig sterk mat og kan spise sterkere enn veldig mange. Selv i Thailand kan jeg få «kjeft» over at jeg som utlending ikke skal kunne spise så sterkt!

Jeg kunne ramset opp mengder med matretter, men skal la det litt for denne gangen i hvert fall.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder