Flere mat-tradisjoner i Norge

Mat-tradisjonene i Norge har nok litt med alder og gjøre også. I hvert fall i det daglige. Jeg ser ikke helt for meg at han bestefar spiser taco fast hver fredag eller pizza hver lørdag som tradisjon i hjemmet. Men det kan fort skje hos Olav og Else som er nygifte og har et barn på 6 år. Det kan vel selvfølgelig skje at han bestefar kommer innom og spiser taco eller kebab en gang i ny og ne, men som sagt så tviler jeg på at han spiser denne typen mat fast.

Flere mat-tradisjoner i Norge

Uken i et ungt hjem

Jeg har grublet litt på hvordan en ukes meny plan ser ut i et ungt hjem kontra i et gammelt og godt etablert hjem. Jeg kan fort tenke meg at den ser ut noe slikt;

Det unge hjemmet:

Mandag: Rester fra søndagsmiddagen eller ikke noe middag i det heletatt. Eller kanskje en salat for mange har tanker om å leve sunt og starter uken i beste mening.

Tirsdag: Kjøpt med noe FAST Food fra den kinesiske takeaway restauranten inne i sentrum

Onsdag: En av partene har sin faste fridag fra jobb på onsdager, så i dag blir det en eller annen middag fra boks. Varmet opp og servert. Enkelt og godt.

Torsdag: Nærmer seg helgen og den lille vil ha noe skikkelig mat (i dens unge øyne) så det blir spagetti med kjøttsaus.

Fredag: Taco dag når alle er hjemme for dagen – ikke middag og ikke kvelds men en ting midt i mellom.

Lørdag: Pizza / Kebab / en eller annen lett å lage favoritt rett.

Det unge hjemmet

Søndag: Alle har fri og det kokes på kjøkkenet etter beste evne ut fra hva de har lært hjemme eller hva de har lest seg til via internett. Middag blir det som oftest!

Det eldre hjemmet:

Her er det muligheter for store variasjoner, men en meny for en uke kan se ut noe som dette;

Mandag: Fiskeboller i hvit saus med kokte poteter og revne gulrøtter.

Tirsdag: Fast fiskedag. Kokt torsk er ofte en favoritt.

Onsdag: Kjøttkaker som ho mor har lagd selv på kjøkkenet. Skikkelig brun saus og masse grønnsaker. Kokte poteter er en selvfølge.

Torsdag: En enkel matdag. Fruen i huset skal på sy møte så dette er dagen hvor han far spiser det han vil. Stekte poteter med pølsebiter, litt løk og et par stekte egg på toppen skjer ofte.

Fredag: Fredag er handledag så da spises det middag på storsenteret. Her er det variasjoner hver uke.

Lørdag: Litt ekstra til lunsj for det blir noe ekstra snadder mat til kvelds på lørdagene.

Søndag: Full middag. Koteletter, svinestek, varianter av suppe eller noe lokal tradisjonsmat. Ofte kommer barn og eller barnebarn også på besøk for å spise. Så søndagene er en stor mat dag!

Dette er slik jeg ser for meg forskjellen mellom de to typene hjem. Men det er også mange andre varianter.

I hjemmet der jeg selv kommer fra har vi nok hatt en mellomting mellom disse to alternativene. Fisk var aldri noen stor rett i vårt hjem, men derimot koteletter og kjøttkaker var ofte på menyen. Men vi spise ofte også fiskeboller og fiskepinner og slikt. Vi var fem mennesker til middag hver dag.

 

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder