Helstekt gourmetmat

Spørsmålet om hva som er god mat og riktig mat blir stadig stilt meg og mange andre. Men hverken jeg eller noen andre har vel fasitsvar på det, selv om vi har våre svar. Men våre svar er individuelle og stemmer nesten garantert ikke med nestemann. Og veldig mye kommer også an på hvordan ting tilberedes. Steketid, koketid eller kanskje mørning eller marineringstid kan ha stor betydning dersom vi snakker om kjøtt.

Helstekt indrefilet

Salt og pepper er alltid smakfull som marinering eller krydder før man skal steke kjøtt. Det er ikke mange sammenhenger jeg ikke bruker både salt og pepper og smører det skikkelig inn i kjøttstykket som skal stekes. Det er også mere krydder som kan benyttes Italia farer. her, men det går alt etter smak og behag.

For å få en stekeskorpe på kjøttet før det skal stekes i ovnen så bruner man raskt i pannen. På den måten beholder mat safen i kjøttet inne i kjøttet. Etter bruningen så settes kjøttet i en ildfast form og deretter inn i en forvarmet ovn på cirka 125 grader. Husk steketermometer kan være kjekt.

Ved 70 grader er kjøttet saftig og godt og har en kjerne som så vidt er litt rosafarget. Ønsker du skikkelig gjennomstekt kjøtt, må du over 76 grader i kjernetemperatur i den tykkeste delen av kjøttet. Ved den temperaturen tar du ut kjøttet og setter det til kjøling i romtemperatur i minimum 15 minutter. Deretter er kjøttet klart til å fortæres. Kjøttet kan også «toppes» ved å steke det med bacon eller parmaskinke for eksempel. Det setter en spesielt god smak på kjøttet sier jeg som gammel Italia farer hvor parmaskinken var billig å kjøpe.

Tilbehør

Av tilbehør er det veldig mye smak om behag som gjelder. Jeg elsker en blomkål og brokkoli blanding, men andre skal ha for eksempel en ratatouille.

Sausen kan også bety mye for matopplevelsen så det gjelder å finne sin egen riktige favoritt her også. Jeg stortrives med bernaise saus, men det er mange andre sauser som smaker himmelsk til en slik kjøttbit.

Som poteter synes jeg tynne potetskiver stekt i ovnen er virkelig snadder. Men her som i alle andre sammenhenger er det din gane som er sjefen. Du bestemmer hva som smaker best for deg. Bernaise, soppsaus, brun saus, ikke noe saus eller peppersaus – ja mulighetene er absolutt til stede.

Kan ta et eksempel på en soppsaus:

Løk og hvitløk finhakket sammen med sjampinjonger. Dette skal i pannen og brunes lett i en klatt godt smør – da er skikkelig meierismør alltid et godt alternativ. Som selve sausen kan man benytte Crème fraîche og litt soyasaus som kokes sammen og smakes til med salt og pepper. Sausen bør koke minst et par minutter for å fjerne en liten «råsmak» som lett er der. Blir sausen for tykk kan du spe den ut med melk. Vann kan også benyttes om melk ikke er ønsket i maten.

Altså finner du ikke noen form for gourmet mat i denne retten, ja da må du fortelle meg hva du ønsker så jeg kan beskrive det også for resten av leserne her.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder