Hva er god mat?

God mat – hva er egentlig god mat? Noen sverger til det, mens andre igjen sverger til det andre. Noen vil ha det delikate kjøttet, mens andre igjen vil ha innvoller. Noen vil ha fugl og noen vil ha fik. Noen vil ikke ha kjøtt i det hele tatt, men sverger til alt som gror i naturen. Det er utrolig mange varianter av god mat. Både mat som er internasjonalt anerkjent og mat som man kun kjenner til lokalt der du kommer fra. Mange har gitt ut kokebøker med slike lokale oppskrifter fra mange verdens hjørner men med varierende hell. TV er aktivt med i alt med mat og har mange forskjellige matprogrammer.

TV og påvirkning

Hell’s Kitchen, Master Chef, Master Chef Jr., You gotta eat here, Hellstrøm rydder opp, 4 stjerners middag, Gutta på tur og selvfølgelig Fjernsyns kjøkkenet. Alle disse programmene er programmer vi kjenner mer eller mindre. Noen rene norske, noen rene utenlandske og noen lett blanding. Mye bra underholdning mener de fleste i hvert fall for veldig mange TV programmer om mat har meget gode seer tall på TV.

Alle disse programmene har en ting til felles De underholder TV publikum ved å lage mat. Her i Norge er det vel Ingrid Espelid som er hele Norges «mor» innen matlagning i TV ruta.

Damen fra Askøy utenfor Bergen startet i fjernsynet allerede tidlig på 60 tallet. Og i -67 kom den første kokeboken. Siden den gangen har det blitt mange hundre TV opptredener både i egne programmer og som gjest i andre programmer. Hun har også skrevet eller bidratt til over 50 kokebøker.

Ingrid Espelid er i 2017 blitt 93 år gammel men er fortsatt i farta. Og senest nå i år har det blitt opprettet et fond i hennes navn til den som representerer Norge i kokkemesterskapet i Frankrike – Bocuse d’Or. Hun har også en rekke andre nasjonale og internasjonale premier og priser. Høyst rangert er kanskje 1. Klasse av St. Olavs Orden som hun ble tildelt allerede i 1994. Denne prisen fikk hun for alt hun har bidratt og jobbet med mat og ernæring.

Lage maten

Mange av programmene TV kanalene produserer går jo ut på å vise hvordan man lager den forskjellige maten. Altså er det mye nyttig info å plukke opp i disse programmene.

Men det er begrenset hvor mange vinkler man kan ha på det å lage mat og så videre, så det har skjedd at TV kanalene har saksøkt hverandre for plagiat. TV Norge og TV3 har hatt en slik «krangel» som TV Norge vant eller TV3 nådde ikke frem med sine søksmål. Dette gjaldt programmene 4 stjerners middag fra TV Norge og «Come dine with me» hos TV3. De ble aldri enige om hvem som hadde stjålet ideer av hverandre.

Men tilbake til maten igjen. Mange av disse programmene har kjendiser med i programmet og de inviterer andre til middag eller de lager mat i konkurranse med hverandre. Personlig synes jeg det er et ok konsept og ser gjerne på når jeg har tid.

Men nå har jeg ikke mer tid til å skrive mer her heller for i dag så er «plutselig» tilbake igjen!

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder