Julen med mange mat tradisjoner

Det nærmer seg en stor høytid med stormskritt. Og den høytiden er det mye mat som serveres rundt i de tusen hjem. Dette gjelder både i Norge og i mange andre land rundt omkring i verden. Og mat tradisjonene er veldig ulike på forskjellige plasser i verden. Bare her i landet varierer jo tradisjonene voldsomt fra nord til syd og fra øst til vest! Jeg er vel ikke langt unna sannheten om jeg sier at det er knapt to naboer som har den samme tradisjonen. Detaljer er alltid forskjellig.

Mange varianter

I en eller annen form så innebærer vel middagene i juletiden enten kjøtt eller fisk. Jeg personlig vil kun ha kjøtt og grønnsaker, men jeg vet at det finnes de stedene her i landet der fisk er hoved retten selv på juleaften. Det er først og fremst to middager som har den største tilhengerskaren i Norge. Det er pinnekjøtt og ribbe. Selvfølgelig begge deler med masse tilbehør. Men som med veldig mye annet så finnes det ingen direkte fasit på hva som er riktig og hva som er galt. Hovedsaken er jo at maten er god og at alle gjestene til jul liker det de får servert.

Mine egne ønsker

Jeg har testet pinnekjøtt ved flere anledninger. Ikke på selve juleaften, men i ukene før selv høytiden har det som oftest blitt. Der har jeg fått mat som tilsvarer både karakteren 1 og karakteren 10. Med andre ord så har jeg opplevd både et fantastisk måltid, og jeg har opplevd rake motsetningen – forferdelig  med andre ord.  Så min juletallerken består av Ribbe, pølse, medister og forskjellige grønnsaker. Og selvfølgelig en meget godt tilberedt saus. Sausen er jo alfa omega synes jeg for at måltidet skal bli skikkelig vellykket. Smaker ikke sausen godt så ødelegger jo det også for mye av den andre maten. Fordelingen på disse forskjellige måltidene er vel grovt fordelt at det er Nord og Vestlandet som gjerne serverer pinnekjøttet. Men dette er også en del utbredt utover dette siden folk opp gjennom historien har flyttet på seg og tatt med seg sine tradisjoner til sitt nye bosted. Og ribben tilhører opprinnelig på Østlandet og i Midt-Norge. Men også dette er i samme situasjon som pinnekjøttet – godt utbredt over det ganske land. Så har vi de som absolutt skal ha fisk til julemiddagen. Det er vel originalt Sørlandet som har hatt denne tradisjonen. Det er vel kokt torsk som har vært hoved retten her, mens det er også godt innblandet Lutefisk. Men Lutefisken skal være litt mer utbredt utover i landet.

Mine egne ønsker

Storbyen

Tar vi turen til Storbyene så dukker kalkunen opp som julemat. Dette er vel muligens da det kan være noe mer amerikanisert i byene. Og stek dukker også opp. Først og fremst svinestek, men også andre varianter som kanskje den som en stek fra noen rundt bordet har vært på jakt. Uansett så snakker vi om utrolig mye god mat. Jeg personlig er ganske fleksible, men fisken hopper jeg lekende lett over i de aller fleste sammenhenger. Men jeg blir gjerne med å teste Pinnekjøtt igjen!

Storbyen
Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder