Mat i Verden

Snadder, gourmet, luksus, nydelig, smakfullt, deilig, herlig, fantastisk eller rett og slett topp klasse. Ja uttrykkene er mange om man skal beskrive saker og ting. Men et eller flere av ordene jeg satte opp på første linje her tilsier vel at dette skal handle om mat. Jeg tenkte jeg skulle forsøke å skrive litt om mat fra flere verdenshjørner – mat som kanskje de der lokalt synes er helt fantastisk, mens du og jeg synes det i hvert fall ser helt grusomt ut. Men det kan jo være vanskelig å beskrive ting man aldri har smakt.

I Norge

La oss starte på hjemmebane. Her finnes det også mat som noen synes er gourmet mat, mens andre igjen kan ikke hverken tåle lukten eller synet av denne maten. Når jeg begynner å snakke om slik mat som er delikatesse for noen men overhodet ikke aktuelt for andre å spise så er det en rett som dukker opp i mine tanker….

Smalahove

Enkelt forklart så er dette et hode fra lam eller sau som tilberedes på en spesiell måte og serveres. Dette er en delikatesse på Vestlandet og kanskje mest på Voss. Retten har blitt så populær – også utover landet grenser – at den har sin egen festival hvert år på høsten. Sesongen for denne matretten er først og fremst i månedene før jul.

Smalahove

Dette var egentlig hverdagskost som i nyere tid har blitt forandret til en delikatesse. Jeg kan ikke fatte dette og det kan umulig være mye mat på et slikt hode da. Men det er noen som liker det og da vil det for alltid bli værende.

Prosessen var omtrent slik; Etter at lammet eller sauen var slaktet så ble da hodet svidd for å fjerne alle rester av ull. Så ble det lagt i vann, saltet og delt samt uønskede deler ble fjernet. Så ble det ofte røyket, for da var det sammen med saltingen mulig å oppbevare hodet en periode.

Smalahove

Når det i gamle dager ble spist så ble det servert med saft eller surmelk som drikke til. Men etter at retten har blitt mer og mer et festmåltid, så har det blitt mer og mer normalt at det serveres med øl som drikke. Og dette øllet skulle være lokalt brygget. Lykke til om du noen gang tør og vil teste dette måltidet – jeg avstår!

Gravet mat

En annen type mat jeg ikke klarer å nærme meg er mat som er gravet eller raket. Det frister det så lite å smake på at jeg tviler på at jeg noen gang vil gjøre det. Graving av mat er en metode for å ta vare på maten, og stammer fra eldre dager da det var viktig å ta vare på mat mot trange tider.

Gravet Mat

Å grave for eksempel laks er å tilsette en spesiell marinade og deretter oppbevare maten på en spesiell måte. Ordet gravlaks kommer fra ordene grave/grav og laks, det vil si laks gravet ned i jorda.Alt dette er for virkelig delikatessemat å regne i dag. Men tidligere var dette en metode for å ta vare på maten når det ikke fantes kjøle og fryse metoder på samme måte som i dag.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder