Mat og mat-tradisjoner i Norge

Det finnes mye forskjellig mat og i forrige artikkel beskrev jeg litt om et par av de rettene som jeg mener er litt ekstreme og vanskelig, for meg i hvert fall, å godkjenne som mat. De frister rett og slett ikke å teste hverken smalahove, gravet fisk eller raket fisk. Men det finnes massevis av annen mat som er gourmet mat for ganen også da. Skal ramse opp en del forskjellige retter som er helt normale på mange plasser i landet.

Mat i Norge

Mat som industri i Norge er en av de aller største industriene. Se deg bare rundt neste gang du går i butikken og tenk over hvor mye arbeid som ligger bak for at du skal få det tilbudet som er i dag i lokalbutikken din. Det er ikke få timer og det er ikke få forskjellige fabrikker som jobber for deg i denne sammenhengen.

Norge er både et kjøtt etende og fisk etende land og selvfølgelig mye grønnsaker. Og økologiske varer har jo bare blitt mer og mer populære de senere årene innen den siste delen der. Alle disse variantene spises over hele landet, men det er vel langs kysten i Vest og hele veien opp til toppen i Nord Norge som de spiser mest fisk, mens resten av landet spiser mer kjøtt men også det meste av annen «normal» mat.

Mat i Norge

Tradisjoner

Mat-tradisjoner er lang og tunge tradisjoner. Alle har sine tradisjoner til forskjellige tider på året. Slik skal det være til påske, slik skal det være til 17. Mai, slik til St. Hans aften, slik da og slik da og slik skal det være til julen og alle de forskjellige dagene da. Noen har til og med så detaljert at det er faste måltider til forskjellige ukedager i en helt vanlig uke.

Om jeg ser nærmere på julen, som kanskje er den høytiden med sterkeste mat-tradisjoner så er det nok Svineribben og pinnekjøttet som er den mest vanlige julematen på juleaften. Begge deler med sitt spesielle tilbehør selvfølgelig.

Til ribben eller sammen med ribben serveres det ofte rosenkål og surkål. Annet som ofte finnes på tallerken juleaften er medisterpølse, medisterkaker, tyttebær syltetøy og julepølse eller sosisser. Hos oss er det også helt vanlig med kjøttkaker og svinestek samme dagen. Men det er vel ganske lokalt og ingen bred tradisjon den siste der. Men enkelt kan man vel si at matbordet på juleafter er spekket med mat av alle slag!

Tradisjoner

Sausen til maten skal være skikkelig tykk brun saus – helst tilberedt med bruk av sjyen og noe av fettet som kommer fra stekingen av ribben.

På Vestlandet er pinnekjøttet med utbredt enn svineribben. Men det er også andre middags varianter som er meget populære i flere områder i landet. Kalkun, lutefisk, torsk, medisterkaker og eller medisterpølser eller varianter av raket fisk. Alle skal ha noe av den maten som står meget høyt på sin spesielle liste over favorittmat på juleaften.Dette var bare litt om mat i Norge og mat-tradisjoner. Her kan det skrives side opp og side ned om dette emnet. Vi får se om jeg kommer med mer eller om jeg bytter litt plass i mine neste artikler. Følg med.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder