Norsk tradisjonsmat – flesk og duppe

Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal kategorisere meg selv, når det kommer til matvaner og matkultur. Jeg er absolutt ikke av de som spiser alt jeg kommer over, og jeg tenker da kanskje på spesielle og ukjente retter – enten om det er norsk eller utenlandsk mat. Men samtidig er jeg også litt nysgjerrig på å prøve ny mat, så jeg ligger kanskje litt i grenseland mellom tradisjonsbundet og utforskende.

Jeg har aldri vært veldig opptatt av sjømat, mens fisk synes jeg er godt. Men dette med sjømat er nok også spennende, så det gjelder nok å ta sjansen og prøve seg mer frem – enn det jeg har gjort frem til nå. Men nå skal det handle om norsk tradisjonsmat, for i denne kategorien ligger i alle fall mange av mine favoritter. Det finnes et utall av retter, som overlever gjennom generasjoner – ja det er matretter som vi rett og slett ikke klarer oss uten. Trenden går absolutt i riktig retning, for dagens unge er mer opptatt av gamle mattradisjoner – enn det man har sett på lang tid.

Flesk og duppe har en lang tradisjon i landet vårt

Som jeg nevnte innledningsvis, handler det om å ta vare på våre mattradisjoner – som faktisk er en del av vår kulturarv. Det at det finnes mange lokale varianter og variasjoner, er det ikke noen tvil om.

Norsk tradisjonsmat, er tuftet på det folkelige norske kjøkken. Den inneholder typisk råvarer som ofte var lett å få tak på, og en del av dem til en rimelig pris.

Dette med pris har nok endret seg en del med årene, men matrettene består om enn med langt flere enn de man hadde i gamle dager.

Flesk ble brukt i stor grad

Vi bruker fortsatt en del svinekjøtt i vår mat, men for mange år tilbake – var det nok enda mer vanlig. Det har nok sammenheng med at matauken, var lagt opp på en helt annen måte tidligere.

Det var slett ikke uvanlig, at folk hadde en eller flere griser – som skulle gi dem kjøtt og flesk. Dette er jo ikke vanlig i dagens samfunn, i dag ligger råvarene i disken i en av de mange matvarebutikkene vi handler maten vår hos.

Tilbehøret varierer

Hvordan man deler inn landet i regioner når det kommer til mat, er jeg ikke helt sikker på. Men om vi tenker oss landsdeler, så tror jeg ikke vi er så langt unna regioner heller.

Flesk og duppe er en matrett som har tradisjoner fra hele vårt land, men tilbehør kan altså variere noe. Det mest brukte tilbehør er; kålstuing, Rotmos eller gulrøtter. Jeg for min del som er fra Oslo, er nok mest vant med gulrøtter sammen med flesket.

Sprøstekte fleskeskiver

Etter min smak og de fleste kokebøkers forklaring, skal flesket være skåret i tykke skiver. Graden av salting er etter smak og behag, men jeg liker det ganske så godt saltet i alle fall,

Kokte poteter, kålrotstappe og med duppe som typisk er en lys saus – ja da er alt duket for en flott og ikke minst mettende middag. I dag er den nok mest brukt som søndagsmiddag, men den er uansett ikke veldig tidkrevende å tilberede. Til duppen kan man smake til med gressløk, løk eller forskjellige urter.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder