Norske kaker

Norske kaker

I Norge har vi laget mange regler rundt det vi ikke kan spise. Vi følger gjerne en diett hvor mange av oss spiser mye halvferdig eller ferdigmat i uken, men godteri og kaker skal kun spiser på lørdager eller ved spesielle anledninger. Vi skal i hvert fall ikke få i oss masse sukker, men det er et faktum at vi inntar masse sukker og tilsetningsstoffer fra nettopp frossenmat og brus vi drikker hyppig. Og det er vel viktig å kose seg innimellom, så om man heller forsøker å spise sunt til hverdags, vil det gjøre godt med litt kake av og til. Da Norge er et stort lang med mange forskjellige kaketradisjoner, kunne vi nok skrevet om veldig mange flere, men vi tar for oss noen vanlige kaker i de norske hjem, enten det er til hverdags, fest eller høytider.

Kaker i de norske hjem

Verdens beste må vel komme først i rekken her. Denne kalles og for Kvæfjordkake og den har luftig kakebunn, marengslag, myk vaniljekrem og mandler. Mange er av den oppfatning at den må være en del av et festbord. Denne spises i dag veldig ofte i bursdager, på 17.mai, i konfirmasjoner og andre festligheter.

Bløtkake er også en festfavoritt og forholdsvis enkel å lage. Denne kremkaken har gjerne flere lag med sukkerbrød (ofte ferdigkjøpt), er fylt med pisket kremfløte eller vaniljekrem og toppet igjen med krem og gjerne marsipanlokk. Festvarianter er enten pyntet med spiselige bilder, frukt eller bær. Den er veldig vanlig i voksenbursdager, på 17. mai, ved store markeringer, osv.

Eplekake er gjerne noe du får hos bestemor, men det er flere yngre som har begynt å lage denne favoritten. Denne har blitt en hverdagskake som fint kan serveres til kaffen eller som helgekos. Den er laget av en lys kakerøre toppet med epler, kanel og sukker og serveres gjerne litt varm med vaniljeis som tilbehør.

Sjokoladekake er særlig barnas favoritt og den er veldig vanlig i barnebursdager, avslutninger i barnehager og skoler og passer også utmerket til kaffen. Den bakes ofte med kefir eller rømme, slik at den blir luftig og saftig og pyntes med veldig søt sjokoladeglasur med litt kaffe i. Kaken pyntes gjerne med godteri, frukt eller nøtter, avhengig av hvem som skal spise den.

Norske småkaker

Norske småkaker

Har du hørt om de sju slag til jul? Ja, det blir ofte nevnt som en av må-oppgavene før jul, altså det å bake sju slag. Dette er små kaker som oppbevares i kakebokser og spises gjennom juletiden og godt ut i januar måneden. Det du gjør er å bake en deig bestående av hvetemel, smør, egg og melis. Deretter deler du deigen i 7 og lager de forskjellige slag ved å tilsette noen få ingredienser i enkelte av deigene og forme de litt forskjellig, så får du sjakkruter, tyske skiver, stjernekaker, smørkranser, syltetøyhjerter, fylte riflekjeks og månekjeks.

Det som er et must til jul er pepperkaker. De bakes også med smør, egg, hvetemel og sukker, mens her tilsettes det godt med krydder for å få den spesielle julesmaken og lukten frem. Deretter lager man de i forskjellige former og pynter ofte med melisglasur.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder