Pølser er noe vi nordmenn elsker

Jeg er nok som mange andre nordmenn når det kommer til pølser, og jeg tenker ikke da på middagspølser eller medisterpølser. Nei pølsene jeg tenker på i denne sammenheng, er pølser som ofte nytes i lompe, brød, potetmos, pommes frites eller annen garnityr og tilbehør. Jeg tar kanskje litt for ofte lunsjen eller et mellom-måltid på gatekjøkkenet, eller for den saks skyld i kiosken eller på bensinstasjonen. Vi skal nå se litt på noen faktaopplysninger om pølser, og det dukker sikkert opp noen detaljer som overrasker noen og enhver av oss.

Grillpølser troner på toppen av pallen

Ja det er faktisk slik at det er grillpølser vi foretrekker i størst grad, men jeg tror nok denne pølsetypen vinner mange tonn om sommeren – siden vi nordmenn også elsker å grille maten vår på den årstiden. Men det er et unntak i grillpølsestatistikken, og det er at østlendinger faktisk spiser mer wienerpølser enn grillpølser.

Forskjell mellom kjønn og alder

Eldre og kvinner foretrekker klart wienerpølse i lompe, mens barn og menn sverger i større grad til grillpølse i brød. Hva denne ulikheten i smak mellom kjønn og alder skyldes, er ikke lett å forklare eller forstå – men slik er det i alle fall. En annen opplysning om pølser, er noe som kanskje ikke overrasker veldig mye – nemlig det at 17.mai er den største pølsedagen i løpet av året. Som kjent er det pølser og is som er maten vi spiser på nasjonaldagen, og i løpet av uken vi finner 17.mai så selges det cirka 20 millioner pølser.

100 pølser i året

Men som allerede nevnt er vi nordmenn glade i pølser hele året, gjennomsnitt antall pølser per år for hver av oss ligger på 100 pølser. Jeg er nok redd jeg lett overstiger det tallet en god del, men det får heller våge seg. Det er også slik at mange velger å spise pølsen rå, noe som kanskje overrasker meg litt. Men dette er noe som frarådes av fagfolk, dette fordi pølsene kan ha bakterier på kjøttets overflate.

Pølser på månen

Dette er kanskje ikke den mest matnyttige opplysningen om pølser, bokstavelig talt. Men den første maten som Neil Armstrong spiste etter månelandingen, ja det var faktisk pølser. Verdens lengste pølse ble målt til 203,8 meter, og jeg kan tenke meg at den mettet mange munner. Om de også hadde lompe eller brød som tilbehør til denne monsterpølsen, sier ikke historien noe om.

Hot dog

I England kalles pølser av den kategorien vi nå snakker om nå for hot dog, og årsaken til dette er ikke helt entydig med sprikende forklaringer. En forklaring stammer fra 1800-tallet, da mistanken om at det ble benyttet hundekjøtt i pølsene kom på dagsorden. Mens en annen versjon forteller at brødet som pølsene ble servert i, hadde navnet Bachshund. En kjent tegner hadde problemer med å uttale dette navnet, og syntes det var lettere å si hot dog. Det er faktisk ikke så lett som man skal ha det til, å varme opp pølsen slik at de blir best mulig. Det å koke pølsene skal man aldri gjøre, for de skal kun trekkes. Ved å koke dem eller trekke dem i for varmt vann, opplever man ofte at pølsene sprekker.

Hot dog
Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder