Tilberedning av kjøtt

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har uttalt og eller skrevet at det finnes utrolig mengder god mat i verden. Jeg har ikke vært så veldig mange plasser, men jeg er glad i mat og er ikke fremmed for å teste litt ny mat. Men veldig mange ganger viser det seg at dersom man ser litt nærmere på hva man spiser så er det de samme hoved ingrediensene som går igjen veldig ofte. Gris, kylling og fisk er hoved ingrediensene dersom reiser litt rundt i verden. Men hjemme i Norge er det ofte også ku og okse som er med. Men for eksempel mange steder i Asia så spiser de ikke oksekjøtt – det har noe med religion og gjøre har jeg fått forklart.

Tillegg

Det er hovedingrediensene som gir måltidet, men det er tilberedningen som gir smaken på måltidet. Og for å tilberede et måltid brukes det mange forskjellige ting. Og det er her det er store forskjeller mellom for eksempel Norge og Europa og Asia dersom jeg skal gjøre et lite forsøk på å sette disse tre områdene litt mot hverandre.

Norge

Ta en så enkel ting som å steke en kjøttbit i Norge. I Norge blir det stort sett krydret litt på kjøkkenet rett før matens kal tilberedes og i panna med kjøttet. Uansett m det er gris, kylling eller biff kjøtt. Salt og pepper er vel hoved krydderiene til mange. Men det finnes jo heldigvis litt mer avanserte variasjoner også. Forskjellige marinader og forskjellige krydder man kan ha på kjøttet før det stekes. Og jo lenger innen man har på slike ting, jo bedre setter smaken seg i kjøttet i mange tilfeller. Så etter krydderet er det bare å steke kjøttet klart til fortæring. Enkelt og greit for mange og for simpelt for andre – heldigvis.

Europa

Utover i Europa er vel mange steder mye likt Norge. Men det brukes vel en del mer oljer som setter smak på sakene. Både før tilberedningen og under stekingen benytter Europa en del mer forskjellige oljer enn hva vi nordboere er vant med. Det gir jo noe forskjellig smak. Og når det også serveres så er det vel ofte for eksempel med en salat som er dynket i gode oljer – det gir jo også varianter i smaken av maten.

Asia

Over til Asia så synes jeg forskjellene blir større. Både på godt og vondt for mange. Jeg selv trives meget godt med asiatisk mat og spiser gjerne sterk mat som de er spesialister på. De er flittige på å bruke mange forskjellige krydderier og det gjenspeiler seg jo igjen i maten de serverer.

For eksempel bare det å frese opp chili og hvitløk i pannen før man steker kjøttet gir jo en totalt forskjellig smak enn bare smør eller oljer i pannen. Det sier seg jo nesten selv.

Men det er absolutt god mat på alle de nevnte stedene da. Ingen har dårlig mat – det spørs bare hva ganen din trives best med. Jeg personlig trives godt med alle tre variantene for å si det enkelt!

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder