Ulike tradisjoner

I den høytiden som nærmer seg er det ikke bare middagen på selve julekvelden som er tradisjon. Det er mye mat både foran og etter også. For ikke å snakke om alt som er rundt selve hovedretten. Ulike hovedretter, desserter, tilbehør, snacks, frukt og sauser. Ja det er mange meninger om alt dette. Og variasjonene er vel omtrent like mange som meningene vil jeg tro. Er det ikke det ene så er det alltid det andre eller tredje. Og ser vi litt utenfor landets grenser så er det enda flere variasjoner. Den mest ekstreme til å feire denne høytiden må vel være det landet i Asia som starter feiringen i alle måneder som slutter -ber!

Middager verden rundt

Australia

På andre siden av jordkloden – «down under» er det kalkun og skinke som er de mest vanlige rettene som serveres på juledagen / første juledag. De benytter også en del sjømat som er grillet. Store reker og spesiell kreps. All maten serveres gjerne kald. Til dessert er det enten pudding eller Pavlova kake som inntas.

Storbritannia

Her er det fugl som gjelder. Enten gås eller kalkun som er ovnsbakt serveres første juledag som hovedrett. Hovedretten serveres sammen med poteter på samme måten som i Norge. Til dessert spiser de Plum pudding.

Finland

I Finland er det som i Norge – en stor variasjon i hva som spises i julehøytiden, og det kan variere mellom de ulike landsdelene. Men ting har jevnet seg ut en del med årene og «smeltet sammen». Men det var viktig at all julemat var bedre eller finere enn den vanlige husmannskosten. En spesiell type pudding står sentralt på julemenyen i hele Finland. Alt det andre kan variere en del fra landsdel til landsdel. Men et utvalg av den maten de spiser er; Skinke spises sammen med brød og en salat som kalles for rosoll eller soppsalat. Mest lik er det vi kjenner som rødbet salat eller silde salat. Sammen med skinken kan den blandes på en spesiell måte med potet, Gulrot, lever eller kålrot. Fisk er det også mye av på menyene rundt omkring. Til etterrett spiser finnene risengrynsgrøt med variasjoner av tilbehøret til grøten. Fugl som kalkun har også blitt forholdsvis vanlig. Alt dette var bare noen få eksempler. Det er skikkelig fråtsing med mat i Finland på den viktigste høytiden i løpet av året.

Tyskland

Tyskere spiser variert mat etter som hvor i landet det er. Fugl eller fisk med forskjellig tilbehør. Fugl kan være både Gås, and eller annet viltkjøtt. Av fisk så er det ofte karpe. Tyskland uten pølse er ikke helt riktig, så på juleaften jobber de gjerne og da spiser de gjerne enkel mat som pølse. Hovedrettene spises de påfølgende to dagene.

Sverige og Danmark

Hadde egentlig tenkt jeg skulle beskrive både Sverige og Danmark litt «dypere». Men jeg ser nå at det blir for mye for denne artikkelen dersom jeg begir meg inn på det. Men kanskje du kjenner til et eller begge de landene selv? Det er jo mange som feirer sammen over landegrensene også.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder