Unike mattradisjoner i Østen

Rundt i hele verden er det forskjellige mattradisjoner for hvert enkelt land. Noen kan ville vi regnet som gourmet måltider, andre retter ville vi gruet oss for å spise. Hvorfor er tradisjonene så ulike? Er det tilgangen til råvarene som styrer våre måltider rundt i hele verden? Tenkte å ta en liten reise til Thailand, Laos og Kambodsja og hva som står på menyen noen plasser rundt omkring i disse landene. Er et Kinesisk ordtak ifølge min Kinesiske venn som sier “Katten er best på vinteren”.

Hva er disse spesielle matrettene?

Nord øst i Thailand er det flere landsbyer som fremdeles spiser hund og katt selv om det er ulovlig å spise. Mange landsbyer i disse landene spiser fremdeles slanger, insekter som larver, gresshopper, biller, skorpioner og osv. selges fra salgsvogner i hele sør øst Asia. Frosk, er kanskje ikke det mest rare retten, men finnes i mange varianter og utgaver. En annen rett som er utrolig populær er grillet rotte, dette høres sikkert lite delikat ut, men dette er stort sett risrotter som lever på røtter, ris og andre vegetabilske plantearter. Kambodsja kan friste med flaggermus, grillede edderkopper og andre spesielle retter som ikke passer for sarte sjeler med dårlig mage.

Hva er disse spesielle matrettene?

Hvordan tilberedes de?

Rotter grilles som regel, de grilles lenge og serveres godt stekt, sammen med en sterk chili saus og litt salat, dill osv. Smaken er som en kanin, og samme konsistens i kjøttet. Gresshopper og andre insekter frityrstekes i gammel olje så lukter samme som dette. Selve konsistensen kjennetegnes av at det er mye skall så vil være som å spise en reke med skallet på. Frosk er en utfordring, disse kokes gjerne lenge. Det finnes 4 typer som brukes til i disse landene, Gåp, Kiet, Krang gok og Ung. Ung bærer gjerne egg når den fanges i regntiden, disse gir det en form for rus. Du blir litt svimmel om du spise for mange og Thailendere sier “Mao kay Ung” full på froskeegg. Grillede skorpioner og Edderkopper er veldig lite delikat ville jeg vel si, men skorpioner kan minne litt om en Kreps i konsistens og smak. Når en kommer inn på hund og katt, som vi har i de flestes hjem som kjæledyr og beste venner havner gjerne på bordet andre plasser i verden. I sørøst Asia så lages det ofte en kjøttdeig blandet sammen med en mengde chili og grønnsaker som slår pusten ut de fleste av oss. Slanger lages ofte på samme måte, men denne metoden gjør at det blir en massebrusk og bein som setter seg fast i tennene.

Hvorfor spiser noen dette!

Hvorfor spiser noen dette!

Tilgangen til mat i eldre dager gjorde at fantasien måtte brukes for å bli mett! Insekter er fulle av proteiner og produseres til og med i Norge de siste årene. Hund og katt spiste de for tilgangen til kjøtt var minimal, fisk derimot var lette tilgjengelig. Jeg mener de fleste av disse rettene kommer fra tiden da dette var råvarene som var tilgjengelig, så har de blitt med videre inn i våres mere moderne tid. Jeg er ikke så opphengt i hvilke arter også videre som spises så lenge avlivning og humanitet er med. Ingen dyr skal lide unødig for å havne på en tallerken, men med rask human avlivning så kan jeg forstå et valg basert på gamle tradisjoner. Velbekommen, om det er til Norsk røykt bever eller en frisk grillet rotte i Asia.

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder