Våg å være utradisjonell

Den gjennomsnittlige nordmannen har vokst opp med tradisjonell mat, som pølser og potetstappe, kjøttboller og grønnsaker og annet. Norsk bondekost er utmerket, men det finnes flere smakfulle varianter man kan prøve seg på. Dette inkluderer alt fra tradisjonelle retter fra et annet land, til nye smakfulle retter som kreative sjeler har smakt seg frem til. Personlig så er jeg blitt svært glad i å eksperimentere med smaker og med ingredienser. Noen ganger så går det helt galt, men i de aller fleste tilfellene så smaker det helt nydelig.

Oppskrifter i bokform

De store, internasjonalt anerkjente kokkene som Gordon Ramsey og Jamie Oliver har skrevet flere spennende kokebøker. De bruker gjerne tradisjonelle ingredienser, men setter dem sammen på en helt ny måte. Utrolig spennende bøker for en hobbykokk.

Oppskrifter i bokform

Så er det flere kokker som har gitt ut tema kokebøker. Dette er kokebøker som har fokus på enten lavkarbo mat, desserter, gode forretter eller fantastiske middager. Bøkene er fylt med flotte bilder som viser de ferdige rettene og gjerne detaljerte beskrivelser. Inspirerende om sunn mat. Ulempen er at det fort kan bli mange kokebøker på en amatørkokks kjøkken.

Bruk nettet!

Jeg er svært ofte på nett. Ikke bare fordi det er mye moro man kan finne, men også fordi det er så inderlig praktisk. Jeg bare åpner nettbrettet og alt er tilgjengelig. På veien hjem fra jobb, jeg pendler med tog, så spiller jeg gjerne litt ForgeOfEmpire eller tar noen runder på PokerStarsCasino. Da går togturen mye raskere! Etter å ha tømt hodet litt med morsomme spill, så sjekker jeg oppskrifter på nettet.

Det er så mange forskjellige nettsider som inneholder mange forskjellige oppskrifter. Alt fra de tradisjonelle matrettene som hos matprat.no til mer kreative kreasjoner hos tasty. Sjekk gjerne også ut samlesiden til Tara hvor mange norske mat bloggere er fremhevet.

Lage en matplan

Lage en matplan

Den eneste ulempen med å være utradisjonell i matveien, i den grad man kan kalle det en ulempe, er at det krever litt ekstra planlegging. Bor du midt i Oslogryten så er det ikke så vanskelig fordi det er svært mange forskjellige butikker å velge mellom. Det gjør at ingrediensene er enklere å finne. Bor du på bygda så kan det være vanskeligere å få tak i de mer spesielle matvarene.

Så i begynnelsen er det nyttig å lage en plan for uken så du får handlet inn det som trengs. Etter hvert så vil du få et lite lager av denne type matvarer, noe som gjør det enklere å ta ting å sparket.  Litt det samme som at man alltid har poteter og gulerøtter i kjøleskapet.

Prøve og feile

Mange av matrettene du finner på nettsidene jeg har nevnt ovenfor ser veldig gode ut på bilder. Så kan man fort begynne å tenke at dette blir veldig vanskelig å gjennomføre i praksis. Det er ikke alle som er like komfortabel på kjøkkenet, og man gruer seg litt for å sette i gang. De aller fleste nettsidene, med oppskrifter, vet at folk har forskjellige kunnskaper innen matlaging. Så oppskriftene på nettsidene er gjerne en blanding mellom enkle, smakfulle retter og vanskelige, smakfulle retter.

Det gjelder bare å prøve seg frem. Kjøp inn varene og velg en av de enkleste rettene først. Etter hvert som du blir flinkere så kan du utforske flere retter. Det er ikke alle som er like smakfulle første gangen. Kanskje må du bruke mer krydder, mindre krydder eller bytte ut noen av grønsakene. Slike småjusteringer gjør du neste gang du serverer den retten. Uansett så er det viktig å ikke gi opp. Prøv flere ganger, og du vil bli positivt overrasket.

Mer krydder og en annen smak

Mer krydder og en annen smak

Utlendinger som kommer til Norge vil ofte påpeke at melk, salt og pepper, er helt essensielt i det norske kostholdet. I andre land så bruker man ikke melk på samme måte, og man krydrer på en annen måte. Så når man skal utvide repertoaret sitt så må man være villig til å prøve andre smaker. De aller fleste vil synes det er smakfullt. Og hvis ikke, så er det bare å kutte litt ned på de mest dominerende smakene.

Tradisjonelle matvarer i andre kombinasjoner

Jeg har prøvd flere spennende småretter i det siste hvor jeg har fylt en muffinsform med bacon, egg og mye annet snadder. Så serverer jeg disse små godbitene med litt salat til. Dette er helt nytt for meg, men jeg er svært fornøyd.

Det er også mulig å banke en kyllingfilet flat, lage et spennende fyll, og rulle dette inn i den flate kyllingen. Dette blir en slags rullekake, men med kylling og snadderfyll istedenfor krem og syltetøy. Jeg har ikke fått servert slikt før, men det er helt prefekt for meg i dag.

Dette er bare noen eksempler på all den utrolig gode maten som du finner på nettet, hos matbloggere eller på rene oppskrift sider. Uansett hvor du finner dem, så kan jeg garantere deg at du vil finne noe som virkelig får smaksløkene dine til å synge!

Det handler bare om å være litt utradisjonell og ta flere sjanser i matveien!

Tillbaka till toppen

© 2021 LI Snadder